Pavārmāksla, kā es cepu lazanju

Nav jau nekāds noslēpums, kaut cik tas dīvaini izliktos, man patīk gatavot ēst. Kā nekā pasaulē labākie pavāri protams ir vīrieši (sorry dāmas). Tad nu lūk, centos pagatavot sev iemīļotu ēdienu: lazanju.
Starp citu, šī bija otrā reize kad to centos pagatavot. Pirmajā reizē sanāca tā, ka tā pat nebija ēdama, jo īsti nezināju ko darīt ar tām makaronu plāksnēm, vārīt vai nevārīt, protams nez kāpēc izdomāju, ka viņas nevajag vārīt un ieliku cepeškrāsni kopā ar malto gaļu un mērci. Beigās sanāc, pat nezinu kā to lai nosauc, kaltēti makaroni ar malto gaļu, tas bija drausmīgi. Bet nu šoreiz biju nedaudz gudrāks un makaronu plāksnes pirms liku cepeškrāsnī katliņā izvārīju.

Lazanjas recepti ņēmu no www.receptes.lv un pagatavoju tieši „Klasisko lazanju”. Bija tīri normāla un ēdama, zinu, ja nākošreiz gatavošu, tad nedaudz to visu procesu vienkāršošu. Principā, tas pats sarežģītākais ir to visu tā smuki sakrāmēt pa kārtām, jo makaronu plāksnes vārot salīp kopā. Kāpēc, tāpēc, ka vārot tās nepieciešam nedaudz piepilināt eļļu un ik pa brīdim pakustināt, tad būs ok. Mīnuss vēl bija kāds, bija nedaudz pa maz maltās gaļas un siera mērce bija šķidrāka nekā tai vajadzēja būt. Bet kā jau iepriekš minēju, bija labas vakariņas.

Tad nu lūk arī recepte, kas nedaudz atšķiras no augstāk minētās:

  • Maltās gaļas maisījums:
    • Sacepam malto gaļu
    • Pievienojam sīpolus un sarīvētus burkānus
    • Tad pievienojam garšvielas (sāls, pipari u.c. ko vien sirds vēlas)
    • Pieliekam klāt tomātu mērci (3 ēdamkarotes)
    • Pielejam krūzīti ūdeni
    • Un uz pannas sautējam kādas 15 – 20 min
  • Mērce
    • Katliņa pievienoja kaut kādas taukvielas (sviestu, eļļu)
    • Pievienojam 3 ēdamkarotes miltus (mērcei jābūt biezai)
    • Maisot pielejam pienu
    • Sildām līdz parādās vārīšanās pazīmes un slēdzam nost
    • Tad iemaisām masā rīvētu sieru (daudzums pēc acu mēra, jo tas pabiezinās mērci)
    • Un garšvielas, samaisām un visam jābūt ok
  • Lazanja
    • Protams jābūt pirms tam izvārītām makarona plāksnēm
    • Traukā (manā gadījumā bija spec. lazanjas stikla trauks) ielejam mērci
    • Tad lazanjas šķēles un tad maltās gaļas masu un mērci
    • Lazanju – malto gaļu – mērci (daudzums un augstums pēc paša ieskata)
    • Tad to visu liekam cepeškrāsnī un pēc 20 – 25 min visam jābūt kārtībā.

Man tas izskatījās kautkā šādi:

Lazanja

P.S. Starpcitu, Glupais, ja būtu atbraucis šodien , būtu nogaršojis :)

14 Comments

  • 11.11 - 21:08 | Permalink

    Nekad nav sanācis saņemties ko tādu pagatavot.. Bet lazanja ir laba lieta, neapšaubāmi! :)

  • Ieva
    11.11 - 23:34 | Permalink

    Bij, bij laba :) Vaig vēl :D:D

  • Ieva
    11.11 - 23:36 | Permalink

    Man tik neskaidrība- ja es tagad pati gribēšu pagatavot lazanju- vai man tiešām mērci taisot, katliņā būsjāpieber MILTI? :D

  • Lii
    12.11 - 15:17 | Permalink

    mala4ina!!

  • 12.11 - 20:49 | Permalink

    Ieva: protams, es tachu minēju ka mērcei jābūt biezai, vismz 3 karotes miltus un tie milti kārtīgi maisot jāsabrūnina, vot taa ;)

  • Ieva
    12.11 - 20:52 | Permalink

    tiešām, tiešām, tiešām tie ir milti, kas jāpielej? :P:D

  • 13.11 - 02:04 | Permalink

    :P

  • 15.11 - 11:54 | Permalink

    Es ir meginajis sanak tiiri neko. Ir meginats 2 dazados traukos – stikla un metaala. Stikla ir ok, metaala ne tik loti. Abi trauki no RIMI. Metaala traukaa juuk araa tas pasakums, savukart stikla var graizit ka gribi smuki viss turas kopaa.

    Man ir recepte (ljoti ok), kur makaronu plaksnes nav javara un sanak labi. Neliels izklasts zemaak:

    1) Cepam 400gr. malto galu, klat sipoli. kad ir jau apcepies pievienojam 4-5 kartigus sagrieztus tomatus un kariju. Tomaatu meerci/ketchupu pec veleshanas apm. 300ml. Visam tam protams var likt Vegetas un tamlidzigus brinumus.
    2) Paraleli lejam katlaa 500ml pienu un vaaram, klat 2 edamkarotes miltu (tapat ka gatavojot merci), kad milti iemaisiiti pienaa un masa vaaraas pievienojam sieru, smalki sagrieztu, maisam un iegustam biezu masu. Siers 300-400gr.
    3) Izvietojums traukaa.
    Liekam visu stikla vai metaala traukaa kads nu kuram :)

    Pirmaa kaarta: ieklaajam piena-sieramasu plana kartaa
    Otraa kaarta: ieklaajam plaaksnes (vienaa kaartaa!) :)
    Treshaa kaarta: Ieklaajam maltas galas “cepumu”
    Ceturtaa kaarta: ieklaajam plaaksnes (vienaa kaartaa!) :)
    Piektaa kaarta: ieklaajam piena-sieramasu droshaa kartaa
    Sestaa kaarta: ieklaajam plaaksnes (vienaa kaartaa!) :)
    Septiitaa kaarta: Ieklaajam maltas galas “cepumu”
    Astotaa kaarta: ieklaajam plaaksnes (vienaa kaartaa!) :)
    Deviitaa kaarta: atlikuso piena-siera masu smerejam plaaksnem pa virsu un malas arii apsmerejam.
    Rezumee pedejai dalai: 4 kaartas ar makaronu plaksnem, 2 kaartas ar maltas galas “cepumu”, 3 kaartas ar piena-siera masu. Sho visu ta proporcionali jamegina sadalit lai beigas nepaliek nekas pari un izskatas pa skaisto.

    Liekam uz 180 graadiem cepties cepeskrasni un 25min.
    Bon’ apetit!

  • 15.11 - 14:35 | Permalink

    askoldz, thx, šito ar jāpmēģina, bet kurus makaronus tu izmnto, varbūt ir tādi kuri ir jāvāra, bet citi nē.

  • askoldz
    12.12 - 11:59 | Permalink

    nekadi special makaroni nebija, RIMI ir divi veidi. Vieni bija kautkadi zalas krasas iepakojuma – laikam vegetarie, es izmantoju otru variantu sarkana iepakojuma – stabdarta makaroni, instrukciju pagatavosanai nelasiju no pakas :)

  • aleona
    23.04 - 10:51 | Permalink

    Tiri labi garso…ņam ņam!!!! :)))

  • Pingback: Skābu kāpostu zupa | SFX Blog

  • ms
    23.01 - 23:49 | Permalink

    Paprovē makaronu plāksnes pats uztaisīt :)

  • Natalija
    27.10 - 16:38 | Permalink

    es tiko ieliku savu lazanju, nez kaa man sanaaks:)

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.