Skābu kāpostu zupa

Turpinot nedaudz iesākto par dažām pārbaudītām receptēm, tad nu lūk, vēl viens no maniem mīļākajiem ēdieniem, kārtīgs pamata ēdiens – skābu kāpostu zupa. Manuprāt ļoti ieteicama tieši šādos laika apstākļos, jo apgādā mūsu organismu ar spēcīgiem vitamīniem un taukvielām, kas kā zinām, ziemā ir vajadzīgs kā nekad. Protams, neesmu jau dietalogs, bet tiem, kas skaita kalorijas tomēr izvēlēties ko citu :). Tad nu tā, šī recepte ir ļoti ļoti vienkārša un domājams nekā jauna jau te nebūs. Vidējais pagatavošanas laiks – 1h ~40min.

Nepieciešamās izejvielas (daudzums ir norādīts aptuveni, proporcijas izvēlas katrs pēc sava ieskata):

  1. Skābēti kāposti (800 gr -1 Kg)
  2. Cūkgaļas vai liellopa kauli, ieteicams nedaudz ar gaļu.
  3. Grūbas (2. saujas)
  4. 1-2 burkāni
  5. Viens vidēja izmēra sīpols un citas garšvielas (ķiploki, pipari, laurulapas).

Pats pagatavošanas process:

  1. Katliņā ielejam aukstu ūdeni un ieliekam tur gaļu
  2. Kad sāk parādīties putas, tās nosmeļam, bet galvenais paspēt to izdarīt līdz brīdim, kad ūdens ir uzvārījies
  3. Jau vārītā ūdenī pievienojam skābētus kāpostus, grūbas un sagrieztus/rīvētus burkānus un, lai vārās vismaz 1h. Ja nav grūbas var pievienot arī putraimus vai auzu pārslas, bet šos gan pievienojiet vēlāk.
  4. Pēc vienas stundas sākam pievienot garšvielas, ieliekam veselu nomizotu sīpolu, ķiplokus, sāli, šķipsniņu cukura, laurlapas, piparus, protams, to visu pievienojiet pēc saviem ieskatiem un garšas. Pēc vajadzības var pievienot arī nedaudz buljona.
  5. Tad attiecīgi vāram vēl tik ilgi kamēr kāposti un burkāni ir mīksti, tas var aizņemt vēl kādas 30-40 min.
  6. Kad viss ir smuku savārījies varam vēl to pielabot pēc garšas, ja uzreiz tas nav izdevies, pievienojot – sāli, cukuru, ja trūks stipruma var pievienot 1-2 ēdamkarotes etiķa(9%) vai nedaudz citronskābes. Tad nu zupa gatava.

Labu apetīti, lai labi garšo ;)

6 Comments

  • 09.01 - 15:50 | Permalink

    Tu tā pieraksti receptes, lai pats neaizmirstu? :)
    Btw, es varu kļūdīties, bet man ir aizdoma, ka šai zupā pārāk daudz kaloriju nebūs gan :P:)

  • 09.01 - 15:55 | Permalink

    Kāpostiem en.vērt. 29,54Kcal/124,36KJ, Ogļhidrāti: 5,85%, tauki – 22%, olbaltumvielas 1,31%. + attiecīgi viss tas kas nāk līdz gaļai. Ja godīgi, man šie skaitļi neko neizsaka :)

  • 09.01 - 16:10 | Permalink

    Vai tik stundu vārot un pēc tam pāris dienas uzsildot tie kāpostu vitamīni neizčib pavisam? :D

  • 09.01 - 16:16 | Permalink

    Nu tad jau sanāk, ka neko termiski nevar apstrādāt , bet kaut kā jau līdz šim esam izdzīvojuši :)

  • IG
    09.01 - 20:08 | Permalink

    nu bet Tu jau iesākumā saki, ka tai zupā ir tie vitamīni :P

  • Guntars
    19.01 - 13:48 | Permalink

    Ēst ieteicams, pievienojot smalki sagrieztu svaigu sīpolu un piekost aukstus vārītus kartupeļus (maizes vietā). Mmmmmm…

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>